Labnikker Kft. – Pipettaszerviz és kalibrálás  •  Labnikker Ltd. – Pipette repair and calibration

New York Tánciskola
Mambo


Latin-amerikai táncok:


Standard táncok:


Divat táncok:


 

Hamarosan!

Tavaszi Tánctanfolyamaink

 

Szeretettel várunk Téged és barátaidat is a tavasszal induló tánctanfolyamainkra.

 

Idén is a Társastáncé, Zumbáé® és a Salsáé lesz a főszerep, de természetesen nem marad el a Boogie-Woogie és Rock & Roll tanfolyam sem. A felnőtt korcsoportok mellett seniorok számára is több szinten indulnak a tánccsoportok.

A Tánc világa
Táncok története
Blackpool, a tánc Mekkája
Fellépések
Versenytánc hírek
Versenytánc információk
Versenytáncosaink
Versenynaptár

KÖZPONT
Molnár Ferenc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
"A" és "B" terem
Budapest, VIII. ker.
Somogyi Béla u. 9-15.
(a Corvin Áruház oldalánál)
 

 

1. KIHELYEZETT TAGOZAT
Deák Diák Általános Iskola

Nagyterem
Budapest, VIII. ker.
Köztársaság tér 4.
(az Erkel színház mellett)
 

 

2. KIHELYEZETT TAGOZAT
Madách Imre Gimnázium
Díszterem
Budapest, VII. ker.
Barcsay u. 5.
(a Wesselényi utcai villamos megállótól 100 m-re)
 

 

3. KIHELYEZETT TAGOZAT
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium
Díszterem
Budapest, I. ker.
Szabó Ilonka u. 2-4.
(Batthyány tértől 5 percre)
 

 

Táncok története

Latin-amerikai táncok
Standard táncok

Mambo Salsa | Mambo | Boogie-Woogie | Rock & Roll

A Mambo kezdetben egy afrokubai zene elnevezése volt. A szó a vallási fogalomkörből származott és szent cselekedetet jelentett, azonban több nép gyülekezés és társalgás jelentésben is ismerte.

A dobokat régen szent eszközöknek tekintették és úgy gondolták, hogy a mambo zene közben ezek a szent eszközök beszélgetnek egymással és az istenekkel. Ezt a poliritmikus szórakozást - azaz, hogy mindegyik zenész a saját ritmusát játszotta különböző hangfekvésben - nevezték Mambonak. A modern Mamboban is megtalálható a különböző ritmusok kapcsolata és átfedése. Az első Mambo ritmust a Kubában született Anselmo Sacasas fejlesztette ki. 1944-ben megjelenő Mamboja minden slágerlistán szerepelt. A sok afrokubai tánczenekar közül Machitóé vált híressé, az övé volt a vezető szerep a Mambo stílusban. A II. világháborúban a kubai zenészek USA-ba való bevándorlásával az észak-amerikai Jazz összefonódott a kubai ritmusokkal. Mindenekelőtt az akkori swing hangsúlyozása - a 2. és 4. ütésen - nyûgözte le a kubai zenészeket, úgyhogy ezt a ritmust a Mambo zenéjébe is átvitték.

Az adott ritmusokhoz igazodott a tánc is. Visszatértek az eredeti kubai lépésekhez, s ez szolgált alapult a Rumba angol szisztémájához. A Mambo technikája és kivitelezése körül a háború után teljes volt a zûrzavar. Végül utódjaként a lassabban játszott Cha-Cha-Cha érvényesült, és Angliában a "Cuban Style" a Rumbában maradt meg.

A Mamboban, ellentétben a Rumbával és a Cha-Cha-Cha-val, úgynevezett "Merengue-csípőmozgást" táncolunk. Ez azt jelenti, hogy a csípő nem a táncoló lábakkal egyidőben, hanem késleltetve mozog. A lábakat a féltalp belső élével helyezzük le, azután talpra kell átvinni. A lábmunkával kell a "zárt térdekkel" történő állandó mozgást fenntartani. Súlyáthelyezés segítségével a lábat, illetve a térdet minden lépésnél könnyedén kinyújtjuk. A figurák szabadon mozognak a térben, azonban viszonylag helyhez kötöttnek hatnak. A Mambo nincs úgy átkoreografálva, mint a versenytáncok, hanem formájában szabadabb, és kecses lezserséggel bájol el minden nézőt és táncost.

1987-ben - évtizedekig tartó elfeledettség után - egy filmhullám kapcsán tért vissza a Mambo a köztudatba, s elsősorban a fiatalság körében hódított. A "Dirty Dancing" címû amerikai filmsiker nyomán, táncláz tört ki. A fiatalok leírhatatlan lelkesedéssel és óriási szenvedéllyel kísérelték meg érvényre juttatni a Dirty-Dancing-Look-ban a Mambo erotikus stílusát mind a táncparketten, mind a táncversenyeken, mind a divatban.

A Mambo erotikus és túlfeszített, de temperamentumos és játékos is. A "Dirty Dancing", valamint egy rákövetkező másik táncfilm a "Salsa" az ötvenes évek Mambojának és a modern Salsa-mozgásoknak erotikus-latin keverékével lelkesített. A tánc ritmusának interpretálása a mellkasban és a csípőben létrehozott izolációval, valamint rengeteg gyors forgással és élénk karmozgással történik. Zenéje a Sambához, lépései viszont a Rumbához hasonlítanak, ezért a Mambonál Rumba Swingről beszélhetünk.

A Mambo manapság divattáncként ismeretes. A divattáncversenyek egyik legnézettebb programja. A vérpezsdítő zene és tánc általában igen nagy tetszést arat a közönség körében is.

Zenéje: gyors, sodró, áradó, heves és ritmikusan bonyolult a különböző ritmusok kereszteződése és összekapcsolása miatt, feszültséggel teli, szinkópált, a Sambához hasonló.
Zenei üteme: 4/4-es.
Tempó: tudásszint szerint 36-52 ütem/perc


| Tánciskola | Rólunk | On-line jelentkezés | Táncoktatás | Rendezvények | Versenytánc | Tánc világa | Kapcsolatok | Táncpartner | Elérhetőségeink |
Főtámogatónk:
pipettaszerviz.hu
Főtámogatónk:
calibration-pipette.com

© New York Tánciskola